Logo Consultanta fonduri nerambursabile

Consultanță fonduri nerambursabile

Top Consult, cea mai bună alegere pentru accesarea fondurilor nerambursabile

FONDURI NERAMBURSABILE


Infiintare firma

martie 2020

societate comerciala, tipuri de societati, infiintare SRL

Im momentul de fata exista 20 de tipuri mai cunoscute sau mai putin cunoscute de firme si anume: PFA, II, IF, SRL, SRL-D, SA, ONG, Asociatii, Fundatii, RA, GIE, GEIE, SC, SCE, CA, Filiala, Sucursala Straina, Sucursala Romana, SE, SNC, SCS si SCA.

In Romania, conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, se disting cinci forme de societati comerciale, in cadrul cărora asociatii/actionarii pot fi persone fizice sau juridice, romane sau straine, printre care cea mai avantajoasa si uzula forma este cea de tipul Societate cu Raspundere Limitata (SRL).

Ce trebuie sa stiti despre tipurile de firme din Romania?

1. PFA - persoana fizica autorizata
desfasoara orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta de munca. Poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizat.
2. II - intreprindere individuala
este o intreprindere economica, fara personalitate juridica, organizata de o persoana fizica, acesta putand sa angajeze terte persoane cu contract de munca.
3. IF - intreprindere familiala
este o intreprindere economica, fara personalitate juridica, organizata de o persoana fizica impreuna cu membrii familiei sale, in baza unui acord scris.
4. SRL - societate cu raspundere limitata
este o societate ce se constituie din una sau mai multe persoane care pun in comun anumite bunuri pentru a desfasura o activitate comerciala in vederea dobandirii si impartirii beneficiilor si care raspund pentru obligatiile societatii in limita aportului.
5. SRL-D - societate cu raspundere limitata - debutant
introdusa pentru a sustine persoanele care nu au mai avut niciodata firma (SRL, SA), prin scutirea de taxe la Registrul Comertului. Acum nu mai este profitabil sa infiintati un SRL-D in locul unui SRL
6. SA - societate pe actiuni
există doua tipuri de societtii pe actiuni: inchise sau deschise. Intr-un SA de tip inchis, actionarii pot sa isi vanda actiunile doar intre ei, pe când în cele de tip deschis, actionarii pot sa vanda actiunile oricui.
7. ONG, Asociatii si Fundatii - organizatii non-profit
sunt forme juridice care nu realizează profit și au de obicei scopuri sociale, culturale, caritabile. Pot desfasura si activitate economica pentru sustinerea scopului acestora, dar vor plati impozit pe activitatile economice desfasurate.
8. RA - regie autonoma
este un comerciant al carui capital social este detinut de organe ale administratiei publice centrale sau locale si care desfasoara o activitate economica de interes national sau local.
9. GIE - grup de interes economic
este o asociere de firme pentru cresterea sau dezvoltarea activitatii economice a membrilor sai, precum si pentru imbunatatiirea rezultatelor activitatii respective.
10. GEIE - grup european de interes economic
este o asociere de firme pentru cresterea sau dezvoltarea activitatii economice a membrilor sai, precum si pentru imbunatatiirea rezultatelor activitatii respective, dar trebuie sa aiba cel putin doi membrii din state diferite.
11. SC - societate cooperativa
este compusa din mai multe firme constituite pe structura vechilor cooperative de productie si de consum din perioada comunista.
12. SCE - societate cooperativa europeana
este compusa din mai multe firme constituite pe structura vechilor cooperative de productie si de consum din perioada comunista, dar trebuie sa aiba cel putin doi membrii din state diferite.
13. CA - cooperativa agricola
este infiintata de mai multi agricultori in scopul atragerii de fonduri si valorificari superioare a productiei obtinute din activitatile agricole.
14. Filiala
sunt societati comerciale, cu personalitate juridica si se infiinteaza intr-una din formele de societate mentionate in Legea 31/1990 privind societatile comerciale. Ele vor dobandi regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.
15. Sucursala straina
acestea este dependenta total de societatea mama, sucursalele societatilor comerciale de natuonalitate straina care aufost constituite in romania vor fi guvernat de legea societatii-mama.
16. Sucursala romana
este dependenta economic total de societatea-mama, neavand firma distincta, nici patrimoniu propriu diferit de cel al societatii primare care a infiintat-o.
17. SE - societate europeana
este o firma de tipul societatii pe actiuni, avand ca obiect desfasurarea unei activitati comerciale, la care participa societati comerciale guvernate de legi nationale diferite.
18. SNC - societate in nume colectiv
este constituita prin asocierea a doua sau mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri pentru a desfasura o activitate comerciala, in scopul impartirii beneficiilor rezultate si in care asociatii raspund nelimitat si solidar, pentru obligatiile societatii
19. SCS - societate in comandita simpla
este formata din 2 tipuri de asociati: comanditati si comanditari. Asociatii comanditati raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale, adica inclusiv cu bunurile proprii. Asociatii comanditari raspund in limita capitalului social subscris cu capital social constitnuit din parti sociale.
20. SCA - societate in comandita pe actiuni
este formata din 2 tipuri de asociati: comanditati si comanditari. Asociatii comanditati raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale, adica inclusiv cu bunurile proprii. Asociatii comanditari raspund in limita capitalului social subscris cu capital social constitnuit din actiuni.

Care sunt avantajele unui SRL?

  • se poate infiinta intr-un timp destul de scurt (procesul de infiintare nu dureaza mai mult de 3 zile);
  • capitalul social de minim 200 lei a fost scos incepand cu noiembrie 2020;
  • aveti posibilitatea adaugarii mai multor coduri CAEN ca si activitati secundare;
  • exista un numar mare de fonduri nerambursabile pentru SRL-uri;
  • societatea este cu raspundere limirara, ceea ce inseamna ca patrimoniul firmei este cel cu risc de pierdere in caz de insolventa sau faliment;
  • ofera posibilitati de a participa la licitatii private sau publice;
  • este cea mai simpla si eficienta forma juridica.

Care sunt dezavantajele unui SRL?

  • este esential ca evidenta contabila sa fie tinuta de un contabil;
  • procedura de desfiintare a unui SRL poate dura pana la 2 luni;
  • se poate intra in posesia profitului doar in anul urmator dupa ce este distribuit sub forma de dividente.

In cazul in care doriti infiintati o firma, puteti contacta una din societatile cu care colaboram privind infiintarea societatilor sau realizarea modificarilor dorite, la numarul de telefon 0770 669 779, sau accesati pagina lor web, dosarCUacte.


Citeste alte articole

Informatii despre fonduri nerambursabile

Ce fonduri nerambursabile pot accesa cu o societate?

Principalul principiu care sta la baza fondurilor nerambursabile este coeziunea economica si sociala si piata interna unica, atat economica cat si monetara. Fondurile nerambursabile se vor axa pe infrastructura, calitatea mediului, somaj si aptitudini ale fortei de munca, diversitatea afacerilor si utilizarea noilor tehnologii.

Idei de afacere

Ce idee de afacere este profitabila?

Avand in vedere ca exista posibilitatea ce a accesa fodnuri nerambursabile in suma de 200.000 lei pentru o societate nou infiintata (sau nu mai veche de februarie 2017), va vom oferi o varietate de idei de afaceri castigate si implementate cu ajutorul programului Start-up Nation, dar nu trebuie sa va limitati doar la acestea.

Informatii despre fondurile Next Generation EU

Ce inseamna pacheltul NextGenerationEU?

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de 750 de miliarde EUR, menit să contribuie la repararea daunelor economice si sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus. Dupa pandemia de COVID-19, Europa va fi mai bine pregatita si mai digitala.


Contact fonduri nerambursabile

CONTACT


Pentru înscrieri și mai multe detalii despre programe de finantari nerambursabile

Nume și Prenume

Telefon

E-mail

Mesaj

Vă rugăm nu ezitați să luați legătura cu noi
SC TOP CONSULT CLUJ SRL
CUI: 37525778
Strada Nicolae Steinhardt 22, Cluj-Napoca, județul Cluj, România